editor thumb

Actionari Electrice. Proiectare

autor:Adrian Geana copy:Infoelectronica sursa:Interna contact:adriangeana@gmail.com
         

Nu putem trata actionarile electrice moderne ca ceva independent, ele fiind legate de diferitele domenii a le stiintelor tehnice.

Ansamblul “masina electrica-convertoare-controler-intreruptoare-PC cu soft dedicat” formeaza dispozitivele de baza a le acrionarii. Iar(fara) masinile electrice sunt actionate dupa un set de operatii programat.

Traductoarele electrice,mecanice si electromecanice impreuna cu rutinele de test permit efectuarea comparatiilor, asigurand in acest mod acuratetea operatiilor masinii.

In figura 1 este prezentata structura de baza a unei actionari electrice.

Se poate remarca ca la o actionare electrica puterea de intrare furnizata motoarelor principale este astfel controlata de convertoare, incat viteza diferitelor elemente sa fie constanta in limitele prestabilite de variatia vitezei.

Componentele principale ale unei actionari electrice sunt :

  • intreruptoare ;
  • convertoare staticede putere ;
  • motoare electrice ;
  • dispozitive de cuplare ;
  • ansamblul dispozitivului de control ;
  • masina de lucru ;
  • traductoare ;

Intreruptoarele (ansamblul de intreruptoare) cuprind dispozitive de comutare, intrerupere, protectie, conductori…etc. Se considera un echipament avand aceste subansamble legate intre ele. Convertoarele statice de putere sunt dispozitive electronice care realizeaza transformarea puterii de curent alternativ in putere de curent continuu si invers,sau modificarea frecventei.

Motoarele electrice realizeaza conversia energiei electrice in energie mecanica. Dispozitivul de cuplare realizeaza conexiunea intre doi arbori. Acest gen de functie poate fi realizata numai de convertorul electric si motor.

Ansamblul dispozitivului de control are functia de supraveghere a proceselor si succesiunea operatiilor programate. Masinile de lucru au rolul de modificare a partilor mobile pentru realizarea efectului programat.

Traductorul are rolul de citire a informatiei pentru asigurarea corectitudinii miscarii masii, indeplinirii functiei. Proiectarea actionarilor electrice de acest gen incep prin alegerea dispozitivelor si modurilor de asamblare care sa realizeze actionarea electrica optima pentru scopul urmarit. Consideratiile sunt de ordin tehnic,economic,fizic si ecologic.

O procedura de acest gen se poate vedea in diagrama din figura 2: (Universitatea Neapole- Italia)

Functia care se asteapta de la respectiva actonarea este realizata de masina de lucru, deci prima alegere este cea a masinii. Forma in care se realizeaza actionarea (forta,deplasarea,precizia..etc) este data de ciclul functionarilor. Ele sunt practic structura logica care defineste functia.

In functie de motoarele si convertizoarele care acctioneaza cuplajul se face alegerea acestuia. Fiind cunoscute fortele, cuplurile, inertia si alti patrametrii cu care lucreaza arborele, se pot stabili performantele motorului. este posibila stabilirea performantelor motorului.

Tinanad cont de anumiti parametrii cum sunt puterea nominala, modul de montare, racire si pprotectie, poate fi ales motorul optim. Precizia tehnologiei de fabricatie, traductoarele de semnal...etc. determina alegerea tehnicilor si strategiilor de control.

Selectia elementelor fizice ce trebuiesc detectate si comparate cer un sistem de diagnoza in-linie. on-line. Cu aceasta ipoteza este posibila realizarea schemelor secventiale,alegera controlerelor,adica alegerea comutatoarelor.

Ultima etapa din proiectare este fiabilitatea si evaloarea economica (costul motoruluielectric,intretinerea fiabilitatea) Fiind terminate si satisfacute contitiile tehnico-economice tehnice si economice se anexeaza planurile actionarii, acestea care se compun din desene de ansamblu si generale, tabele de intretinere,stabilirea erorilor etc.

Comentarii:

Nu exista nici un comentariu la acest articol


Adauga comentariul tau:

comentariile inaccesibile
spacer
spacer