editor thumb

Camere de Mare Viteza

autor:Ing. Marius Popovici copy:Micronix Plus S.R.L. sursa:Externa contact:office@micronix.ro

Ce este o camera de mare viteza ?

O camera de mare viteza este un instrument de masura ce permite inginerilor, tehnicienilor si cercetatorilor sa analizeze procese desfasurate intr-un timp foarte scurt. Camera inregistreaza o secventa de imagini la viteza foarte mare si ostandard inregistreaza la o rata de numai 30 cadre/secunda, avand ca rezultat pierderea celei mai mari parti din desfasurarea evenimentelor foarte rapide.

Care sunt avantajele inregistrarii la mare viteza?

Informatiile obtinute despre actiuni desfasurate intr-un timp foarte scurt sunt extrem de utile dupa analizarea lor la viteza mica sau cadru cu cadru. Se pot decoperi imperfectiuni in desfasurarea procesului, posibile defecte de fabricatie, nesincronizari etc

.

Camerele de mare viteza sunt ideale pentru aplicatii industriale:

  • Linii de asamblare
  • Productie
  • Operatiuni de mentenanta

O camera de mare viteza utiizata in activitatea de mentenanta ajuta producatorii sa-si imbunatateasca eficienta operationala prin reducerea semnifiativa a timpului de stationare al instalatiilor. Alte aplicatii sunt: diverse activitati sportive, cercetare produse civile si militare.

Caracteristici speciale

O camera de mare viteza este conceptual total diferita de o camera video obisnuita, de unde si pretul foarte mare comparativ cu cele din urma. Inima camerei este un senzor arie CMOS, color sau alb/negru cu o rezolutie ce poate varia de la 640x480 pixeli pana la 1280x1024 pixeli. De cele mai multe ori, cresterea in viteza se realizeaza prin micsorarea dimensiunilor ariei pe care se preia imaginea.

Exemplu: 1280x1024 pixeli pana la 500 de cadre/secunda, 1280x512 sau 640x480 pana la 2000 de cadre/secunda etc.

O caracteristica foarte importanta este viteza shutter-ului. Daca o camera inregistreaza imagini cu o viteza de 1000 de cadre/secunda, adica o imagine la fiecare ms, este posibil, prin ajustarea corecta a vitezei shutter-ului, sa se obtina "prinda" imagini ale unor fenomene care s-au desfasurat la o viteza mai mare corespunzatoare celor 1000 de cadre/sec.

Exemplu: cu o camera a carei viteza este stabilita la 1000 de cadre/secunda si shutter-ul la 1/10 va putea surprinde imagini desfasurate in 0,1ms.

Controlul camerei se poate face atat local, pentru camerele portabile, cat si on-line prin intermediul unui calculator. O camera de mare viteza poate avea urmatoarele caracteristici:

  • rezolutie imagine 640 x 480 pixeli
  • viteza shutter x1, x2, ... x20
  • viteza cadre: 1000 cadre/secunda
  • trigger : manual sau prin contact de la distanta
  • redare film : x1, x2 etc. cadre/secunda
  • interfete: USB, IRIG, Video, Trigger, Pul IN/OUT, Ethernet

Memoria interna a camerelor este foarte importanta deoarece aceasta se poate umple in cateva secunde: de exemplu la o rezolutie de 640x480 pixeli cu o rata de scanare de 1000 de cadre/secunda o memorie de 3Gb poate memora un eveniment de maxim 13 secunde. Pentru mai multe informatii despre camerele de mare viteza va rugam sa accesati site-ul Micronix.

Comentarii:

Nu exista nici un comentariu la acest articol


Adauga comentariul tau:

comentariile inaccesibile
spacer
spacer