editor thumb

Consecintele Sociale ale Ingineriei

autor:Infoelectronica copy:John Wiley and Son sursa:Externa contact:infoelectronica@gmail.com
         

Thomas R. Blakeslee
Digital Design with Standard MSI and LSI
Design tehniquest for the microcomputer age.
(Second edition)


Copyright 1975,1979, John Wiley and Son, Inc


Proiectarea cu circuite logice MSI si LSI standard.
Editura Tehnica
Bucuresti 1988
Traducere M. Bodea,Gh. Stefan
In cartea "Proiectarea cu circuite logice MSI si LSI standard" de Thomas R.Blakeslee,scrisa acum 30 de ani,exceptand prezentarea cunoscutelor circuite ... la finalul acesteia autorul are un capitol mai aparte, denumit:
"CONSECINTELE SOCIALE ale ingineriei".
Chiar prima fraza din capitol suna asa:
"Desi acest capitol pare sa fie in afara subiectului acestei carti el este, intr-un sens, cel mai important."
Poate nu are o mare importanta cum a fost inteleasa tehnica la acea vreme sau cat de valabile mai sunt exemplele si comparatiile facute de autor,pe cat este de interesant de vazut,acum,dupa multi ani consecintele. Nu trebuie sa fie negative ... poate s-au adus corectii extrem de eficiente si a fost invatatura de minte. Dar,ramane alternativa ca aceste erori sa fi devenit tehnologie,iar acum,dupa ani,sa apara efectele ... nedorite.

Textul nu a fost trecut prin "filtru trece banda",deci,in pasajele extrase se vor gasi si exemple care,clar,sunt depasite,au fost lasate din motiv ca sunt.


"
........................................................

FRUMOASELE ZILE DE ALTADATA


In epoca "frumoaselor zile de altadata" majoritatea oamenilor lucrau de la rasaritul pana la apusul soarelui numai pentru a supravietui. Pentru a se incalzi,in locul sistemeului de azi controlat de un termostat automat,era necesar sa fie doborati copacii,sa fie taiati in busteni si apoi in bucati mai mici cu care era alimentat focul toata iarna. Pentru a gati o mancare, mai intai se facea focul in soba. Inainte de a face o baie apa se scotea din fantana,dupa care era incalzita. Pentru a pastra alimentele la rece in timpul verii se utilizau blocuri de gheata care se taiau in timpul iernii si se pastrau in ghetarii.

Astazi cu banii pe care ii castigam in cateva minute de munca platim caldura,apa calda si frigiderul pentru o zi. Se pare ca tehnologia ne-a eliberat din sclavie deoarece a devenit posibil sa facem foarte multe cu foarte putina munca. Minierul de astazi apasa pe un buton si porneste o masina care scoate intr-o ora tot atat carbune cat 50 de mineri care lucreaza cu tarnacopul intr-o zi. Un tractor modern ara un camp intr-o ora - efort pentru care erau necesare zile de munca.
........................................................
Daca lucrurile se rezolva astazi atat de usor ne punem desigur problema efectiv interesanta de ce denumim acele zile de munca ce-ti frangeau salele "frumoasele zile de altadata" ? Realitatea este ca tehnologia constituie o binecuvantare cu doua fete: prin reclama si publicitate am creat "necesitati" despre care oamenii nu si-ar fi imaginat niciodata ca pot exista. Pentru a satisface aceste "necesitati" trebuie sa muncim mult mai din greu decat ar fi necesar.
........................................................

O COMBINATIE LIPSITA DE SENS

Tehnologia satisface atat de bine necesitatile noastre reale sau imaginare incat ajunge sa ofere solutii chiar si pentru problemele pe care ea insasi le creaza si - mai mult - solutii la problemele create de solutii. De exemplu,pentru a elimina efortul pe care il cere cositul putem sa cumparam o masina de tuns iarba. Atunci cand sanatatea noastra ajunge sa sufere din cauza lipsei de exercitiu fizic cumparam un aparat de antrenament mecanic pentru a crea efortul eliminat de utilizarea masinii de tuns iarba. In cele din urma realizam acelasi efort dar in loc sa lucram in aer liber avand multumirea unei realizari,stam in casa cu ochii pe ceas tragand de manetele aparatului de antrenament.
Masina de tuns iarba si aparatul de antrenament constituie deci un set de aparate care corespund unul altuia in sensul ca se anuleaza reciproc, cu exceptia unui singur punct: nu numai ca trebuie sa muncim pentru a le plati pe fiecare,dar trebuie sa le si mentinem in stare de functionare fiind deranjati de zgomotul si mirosurile pe care le genereaza masina de tuns iarba.
........................................................

INGINERUL CA VANZATOR DE ILUZII

Revolutia CI ne-a adus in situatia de a avea o putere extraordinara.
Dintr-o data putem sa realizam lucruri foarte complicate cheltuind foarte putini bani. Lista lucrurilor care sant de facut este fantastica;ordinea in care se realizeaza va fi determinata in parte si de ingineri. Deja,multe din ceea ce s-a facut nu inseamna altceva decat niste nastrusnicii complicate care fac viata mai dificila,in loc sa-i amelioreze calitatea.

Una dintre primele aplicatii "de bunuri de larg consum" a circuiteloe LSI este de exemplu comanda digitala a temperaturii unei masini de gatit,prin apasarea succesiva a tastelor unei claviaturi corespunzatoare valorii dorite a temperaturii.

Valoarea introdusa este verificata automat pentru a stabili daca este rezonabila; in caz contrar apare un mesaj de  eroare care arata ca valoarea respectiva este in afara gamei permise. Un afisaj digital indica valoarea care s-a fixat pentru temperatura si timp. Timpii la care se programeaza pornirea si oprirea cuptorului se introduc tot digital, de la claviatura.

Aceasta noua lume a electronicii a produs deci o jucarie pentru adulti care de fapt nu ofera un avantaj real fata de abordarea mecanica simpla utilizata anterior.

In loc ca puterea CI sa fie folosita pentru a ajuta un orb sa vada sau sa ne scuteasca de oboseala unor preocupari rutiniere ea a generat fleacuri care ii silesc pe viciosii lor utilizatori sa lucreze 80 de ore pe saptamana pentru a-si mentine situatia cu care s-au obisnuit. Motivul simplu care explica faptul ca astazi omul pare sa nu aiba niciodata destui bani, chiar daca el poate castiga suficient pentru satisfacerea necesitatilor fundamentale in numai doua ore de munca pe zi,este acela ca el munceste pentru a plati astfel de fleacuri.
........................................................
Un exemplu perfect de automatizare pentru propria-ti placere este dat de dispozitivul Heatkit GR-2001 pentru programarea televizorului. Acest dispozitiv utilizeaza un procesor bipolar de 60 de cipuri care permite utilizatorului sa-si programeze pe doua zile inainte programul pe canalele pe care doreste sa le urmareasca. Deoarece comanda la distanta a eliminat deja necesitatea de a se scula de pe scaun si de a schimba canalul,acest dispozitiv pare a fi realizat pentru acei oameni a caror degete obosesc atunci cand apasa butoanele !
Pe masura ce revolutia CI evolueaza devine din ce in ce mai important ca inginerii sa treaca dincolo de etapa care corespunde intrebarii "se poate face ?",problema importanta intr-o lume in care practic se poate face totul,fiind de fapt "are utilitate ?"

Este interesant de observat ca in timp ce am investit atata efort in dezvoltrea unor circuite LSI care sa porneasaca si sa opreasca masina de gatit,aproape 100% din convorbirile noastre telefonice sunt realizate prin comutari de relee. La fel,chiar telefonul insusi este in esenta neschimbat de la inceputul secolului. Acelasi microfon cu carbune utilizat de Alexander Graham Bell in 1877 este folosit la un loc cu acelasi tip de disc utilizat de Strowger in 1895.
........................................................


NOUL TIP DE INGINER

........................................................
Un exemplu perfect al rezultatului aplicarii numai a unor ratiuni economice unei probleme il constituie decizia de a construi reteaua de distributie a energiei electrice la suprafata. O analiza bazata pe ratiuni economice pure arata ca este mai ieftin sa se intinda reteaua de fire deasupra pamantului. Care este insa in acest caz costul urateniei retelei de fire si a victimelor datorita electrocutarilor si zdrobirii masinilor de stalpii care sustin reteaua ? De altfel, in anii din urma in multe comunitati s-au luat hotarari care interzic plasarea utilitatilor deasupra pamantului. Odata ce compania de electricitate a fost fortata sa dezvolte tehnici pentru instalarea subterana a cablurilor,s-a dezvoltat si echipamentul care a facut ca instalarea subterana sa constituie alternativa mai ieftina.
........................................................"

Comentarii:

Nu exista nici un comentariu la acest articol


Adauga comentariul tau:

comentariile inaccesibile
spacer
spacer