editor thumb

Contactoare Statice De Curent Alternativ

autor:Prof. dr. ing. Petrica Iulius copy:Petrica Iulius sursa:Externa contact:-
         

Schema principala de realizare a unui contactor static de curent alternativ este aratata in figura 1.1. a. Contactorul cuprinde doua tiristoare montate in antiparalel, comandate de un dispozitiv de comanda capabil sa asigure impulsuri de comanda corespunzatoare ca faza si amplitudine.

In figura 1.1 b. sunt aratate oscilogramele corespunzatoare functionarii acestui contactor in cazul cand impedanta de sarcina este o rezistenta. Fiecare din tiristoare conduce cite o semiperioada, stingerea realizandu-se automat la trecerea prin zero a curentului.

In figura 1.2. este aratata schema de principiu a unui contactor de curent alternativ care utilizeaza un singur tiristor. Fata de schema anterioara, tiristorul utilizat in aceasta schema suporta intreg curentul de sarcina, circulatia curentului in ambele sensuri fiind asigurata de puntea de diode. Comanda tiristorului este asigurata de un dispozitiv de comanda care asigura cate un impuls de comanda la fiecare semiperioada.

Schema completa a unui contactor de curent alternativ la care este aratat si modul de comanda al tiristoarelor, este aratata in figura 1.3

Presupunand polaritatea tensiunii cea marcata pe figura (+) (-) si k inchis, aprinderea tiristorului T1 este asigurata prin dioda D1 si rezistenta R1; (care are rolul de a limita curentul de comanda); la schimbarea polaritatii tensiunii (+) (-), tiristorul T2 fiind polarizat direct este aprins prin dioda D2 si R1. Ca urmare, prin rezistenta de sarcina va circula curentul de sarcina Is, atata timp cat K este inchis.

In figura 1.4. este prezentata schema unui contactor static de curent alternativ cu comanda de subordonare. Aceasta schema functioneaza in felul urmator: in momentul in care polaritatea sursei de alimentare devine (+) (-) / pe electrodul de comanda al tiristorului T1 se aplica un impuls de comanda, acesta intrand in conductie si permitand trecerea curentului de sarcina prin Rs. Prin circuitul format de D, R1, T1, condensatorul C se incarca la polaritatea indicata pe figura. Cand tensiunea sursei obtine polaritatea (+) (-), tensiunea condensatorului C asigura ancorarea tiristorului T2, curentul de sarcina pe aceasta semialternanta fiind preluat de acest tiristor.

Comanda tiristorului T1 este asigurata de un generator de impulsuri care asigura cate un impuls la fiecare perioada.

Rezistenta R1 limiteaza curentul de incarcare al condensatorului C, iar rezistenta R2 limiteaza curentul de comanda al tiristorului T2.

Schema de realizare a unui contactor static de curent alternativ utilizand un triac (tiristor care permite trecerea curentului in ambele sensuri) este aratata in figura 4.45 a. Comanda de conductie a triacului se da prin inchiderea intrerupato rului k, care asigura aplicarea tensiunii Ua a sursei auxiliare de comanda cu minusul la electrodul de comanda (pentru asigurarea unei sensibilitati mai mari).

In figura 4.45 b este prezentata o alta schema la care comanda triacului se realizeaza din sursa de alimentare. Transformatorul Tr prezentand o impedanta mare a infasurarii primare, daca intreruptorul k este deschis (impedanta de mers in gol), triacul este ne coman dat si ca urmare circuitul de sarcina este intrerupt, inchizand intreruptorul k, la bornele primarului se vede im pedanta de scutcircuit, de va loare mica, care asigura co manda triacului prin aparitia unei tensiuni pe R1 de va loare mare, si deci inchiderea contactorului.

O schema completa a unui contactor static utilizand un triac care permite si modificarea curentului prin sarcina, este prezentata in fig. 4.46. Schema poate fi utilizata pentru modificarea iluminarii, a temperaturii, etc.
 

Schema utilizeaza un disc, notat pe figura cu Dc, care are proprietatea de a intra in conductie numai daca tensiunea care ii este aplicata depaseste o anumita valoare de prag. Modificand rezistenta variabila R1 se modifica constanta de timp de incarcare a condensatorului C2, deci se modifica momentul (din cadrul semiperioadei) cand este atinsa tensiunea de prag a discului, adica momentul intrarii in conductie a triacului. Se vede ca elementele R1, C2 si Dc servesc la modificarea unghiului de aprindere al triacului.

Elementele L1, C1 au rol de deparazitare a radioreceptiei R4 si C4 imbunatatesc com portarea la deconectare in cazul in care sarcina are caracter inductiv, iar elementul R3 si C3 sunt elemente de protectie.

Comentarii:

user-comment-thumb
Dl. profesor, Schema 1.2 prezinta o inexactitate. Tiristorul nu poate comanda doua grupuri de diode in serie montate in opozitie. Ca urmare avem cate 2 diode in serie cu sarcina pe fiecare alternanta. Cu respect.
comentat de: privitor, 10-06-2010
user-comment-thumb
Ceva foarte util.
comentat de: markoh, 29-03-2009

Adauga comentariul tau:

comentariile inaccesibile
spacer
spacer