editor thumb

Contactoare Statice de Curent Continuu (1)

autor:Prof. dr. ing. Petrica Iulius copy:Petrica Iulius sursa:Interna contact:-
       

Schema principala de realizare a unui contactor static de curent continuu simplu cu stingere prin condensator este aratata in figura de mai jos. La aceasta schema comanda de inchidere si deschidere a contactorului se realizeaza prin butoanele K1 si K2.

 

Prin apasarea butonului K1 , prin R1 la electrodul de comanda al tiristorului T se aplica un impuls pozitiv de tensiune si acesta intra in conductie, prin rezistenta de sarcina Rs stabilindu-se un curent depinzand de valoarea tensiunii sursei. Condensatorul C se incarca la polaritatea de pe figura prin R1. Pentru stingere se apasa butonul K2 care aplica tiristorului o tensiune inversa de pe condensatorul C, tiristorul stingandu-se. Dioda D se monteaza in cazul unor sarcini cu caracter inductiv, protejand tiristorul impotriva supratensiunilor.

Schema prezentata in figura ,

 

Are aceleasi principii de functionare, pentru stingerea tiristorului principal Tp insa utilizandu-se in locul contactului un tiristor auxiliar Ta de putere mult mai mica decat Tp. Inchiderea contactorului se realizeaza prin apasarea butonului K1 care prin R1 aplica tiristorului principal Tp un impuls pozitiv de tensiune, stabilind astfel curentul prin rezistenta de sarcina Rs.

Deschiderea contactorului se realizeaza prin K2 care aprinde pe Ta si astfel condensatorul C este descarcat peste tiristorul Tp, stingandu-l. Condensatorul C se va incarca prin Ta la tensiunea sursei , dar cu polaritate inversa celei indicate pe figura. La o noua comandaa lui Tp , condensatorul C se descarca si se reincarca la polaritatea de pe figura, schema fiind pregatita pentru stingerea lui Tp. Schema se preteaza unei comenzi automate , comanda celor doua tiristoare fiind asigurata de un dispozitiv electronic capabil sa comande tiristoarele la momentele corespunzatoare.

citeste mai departe

Comentarii:

user-comment-thumb
Cu asa sccheme merita sa-ti pierzi vremea; ce poate sa fie mai frumos de atat, cand mai ai si explicata functionarea.
comentat de: nemira@yahoo.com, 18-01-2009

Adauga comentariul tau:

comentariile inaccesibile
spacer
spacer