editor thumb

Aspecte Mecanice in Controlul Miscarii

autor:Prof. univ. dr. ing. Garlasu Stefan copy:Garlasu Stefan sursa:Externa contact:-
       

Generalitati :

Conducerea automata , denumita generic Controlul Miscarii, cuprinde toate tehnologiile legate de miscarea obiectelor. Ea acopera toate sistemele de miscare, incepand de la sistemele miniatura cu actuatori de micro marimi din cipuri de siliciu, pana la enormele sisteme pe care le formeaza platformele spatiale. Dar in prezent centrul controlului miscarii il constituie sistemele bazate pe tehnologia cu actuatori (dispozitive de executie) electrici, cum sunt servomotoarele de curent continuu sau alternativ. Controlul manipulatorilor robotici este astfel inclus in controlul miscarii, intrucat cea mai mare parte a acestor manipulatori sunt actionati de servo-motoare electrice, la care obiectivul final este conducerea miscarii.

Miscarea :

Intreaga lume organica, de la atom la stea, de la celula la om, este o realitate obiectiva, independenta de constiinta oamenilor, reprezinta un totunitar, avand la baza materia. Modul de existenta al materiei, proprietatea sa fundamentala, este miscarea, care in esenta este o forma de manifestare a materiei. Toate fenomenele, toate procesele de transformare din univers, de la simpla deplasare geometrica, care este o modificare de pozitie, pana la gandire si constiinta, tot ce se petrece in natura, reprezinta diferite manifestari ale materiei in permanenta miscare si dezvoltare. Miscarea materiei are caracter absolut.

Miscarea materiei comporta mai multe aspecte sau forme: mecanica, chimica, biologica, psihica, sociala, economica etc. Unele dintre aceste forme de miscare ale materiei sunt mai complexe decat altele. Cea mai simpla miscare si mai usor perceptibila este miscarea mecanica adica schimbarea de pozitia a materiei. Dar celelalte forme demiscare includ in mod necesar si miscarea mecanica.

O anumita cantitate de materie constituie un corp sau un sistem material. Miscarile sistemelor materiale se desfasoara in spatiu si timp. Spatiul este proprietatea pe care o imprima corpurile materiale de a avea trei dimensiuni, materia fiind localizata in spatiul euclidian cu trei dimensiuni. Spatiul este considerat omogen, izotrop, absolut si independent de materie. Timpul exprima succesiunea sau simultaneitatea desfasurarii evenimentelor, durata si dezvoltarea lor. Astfel timpul este conceput continuu , omogen, izotrop si ireversibil.

Comentarii:

Nu exista nici un comentariu la acest articol


Adauga comentariul tau:

comentariile inaccesibile
spacer
spacer