editor thumb

Copiii Creeaza - Robotul R 01

autor:Ghiteanu Nelu - YO9BXE copy:Nelu Ghiteanu sursa:interna contact:yo9bxe@xnet.ro

Robot  R – 01 

Robotul R – 01 a fost construit la Cercul de radioamatorism de la Palatul Copiilor Targoviste dupa o schema publicata cu ceva timp in urma de catre un pasionat constructor din Franta. Bineinteles ca s-au facut modificari atat la partea de hard cat mai ales la soft ( in varianta originala  fiind nefunctionala ) pentru ca hartia si internetul suporta multe . In anexe prezentam fotografii in unele faze de constructie care si ea a fost modificata gratie interventiei elevilor , Robert Cotofana , Andrei Loghinas , Cosmin Iordache , Stoenescu Catalin membri ai grupei de performanta a cercului.
Totodata s-au atasat o serie de accesorii , faruri fata-spate , lumini dinamice si sunet.

IDEEA !  – asta inseamna sclipirea mintii umane . asta inseamna sa gandesti in perspective , asta inseamna sa fi creativ !
Totul a inceput in vara anului 2008 , in vacanta de vara , cand intre concursurile de RGA , fiind nevoiti sa recalibram frecventele emitatoarelor si receptoarelor m-am hotarat sa fac un frecventmetru cat mai mic si mai usor de transportat.
AICI – a inceput nebunia ! Au venit intrebari , ce este acel circuit ? ce poate sa faca? cat costa? ce poate sa mai faca? , si au inceput cautarile pe internet. Acel internet foarte util si educativ in conditiile in care nu-l folosesti sa postezi imagini socante cu tine sau cu prietenii , nu cauti cu disperare manele noi , etc.
Din multe cautari s-a ajuns la schema robotelului R2D2 creeat de un specialist francez pe care ne-am permis sa-l modificam in codul sursa conform resurselor noastre materiale nu inainte de a analiza si partea de soft.
Asa a aparut nevoia de informatii si tot internetul ne-a scos din criza si ne-am apucat de invatat Assembler si MikroPascal , pe grupe.
Materialele folosite au fost urmatoarele:

1.Microcontroler PIC16F84 =1
2.Servomotoare Futaba  =2
3.Microswich cu parghie  =2
4.LED-uri  =5
5.Quartz 4 MHz  =1
6.Sursa stabilizata pentru 5v  =1
7.LEGO- pt design  =1
8.Cablaj imprimat de test  =1
9.Carcasa PVC  =1
10.Conectori , socluri ,cabluri  =10
11.Acumulator 6v / 3,2A  =1
12.Roti  =3
13.Condensatori si rezistente  =12

Iata si cateva imagini din timpul testelot :

 

 

 

Cam asta ar fi de spus , urmeaza prezentarea lui Discovery – 001 , lucrare mai ampla dar executata 100% la Palatul Copiilor Targoviste . Idee , soft , comanda prin radio si vizualizare trase urmate de robot apartin echipei formata din : Robert Cotofana , Marin Sebastian , Stoenescu Catalin , Borcea Rares , Teleasa Sergiu si bineinteles  prof. Nelu Ghiteanu.

Pentru cei interesati descarcarea schemelor si a softului se poate face GRATUIT  100% ( nu cum spun unii si totusi cer bani ) de la pagina  www.yo9bxe.com .  Nu ezitati sa ne sunati daca intampinati greutati la nr de telefon  0722 / 651593  sau sa ne scrieti la adresa   < yo9kpj@gmail.com > .
                                                                 

Prof.  Nelu  Ghiteanu

Comentarii:

Nu exista nici un comentariu la acest articol


Adauga comentariul tau:

comentariile inaccesibile
spacer
spacer