editor thumb

Detector de Gaz Natural

autor:Ing. Florentin Focsan - Manager copy:S.C. Industrial Gaz Proiect sursa:Interna contact:-
       

Detectorul de gaz este un aparat electronic ce are rolul de a sesiza si avertiza aparitia unei concentratii ridicate de gaz metan in aer, cauzata de scurgeri accidentale de gaze. Din momentul conectarii la retea (reteaua electrica) pana la intrarea in functionare normala detectorul are nevoie aproximativ 2 - 3 minute.

Acest timp este necesar ca traductorul sa intre in regim normal de lucru. Dupa (aceasta perioada) 2-3 minute de la conectarea la retea , daca traductorul nu este defect si in atmosfera nu este gaz, detectorul intra in stare de veghe. Daca concentratia de gaz metan din atmosfera este peste valoarea prestabilita,detectorul semnalizeaza aceasta prin aprinderea unui led LED si/sau generarea unui semnal sonor. In acelasi timp se inchide un releu dand astfel posibilitatea conectarii detectorului la un sistem de avertizare si/sau comanda (hupa,electrovalva,sistem de telesemnalizare etc.).

Detectorul se amplaseaza in apropierea punctelor care pot avea scurgeri de gaz. Pentru detectarea gazului metan se monteaza la o distanta de 30 - 50 cm de partea superioara a incaperii . Se evita amplasarea in locuri unde poate ajunge in contact cu apa . Fiind deosebit de robust si fiabil,un detector poate functiona in conditii climatice foarte diferite:

  • Temperatura 0 C - + 40 C
  • Umiditate 10% - 100%

Detectoarele de gaz pot fi fixe sau portabile. De regula, detectoarele portabile sunt de o sensibilitate mult mai ridicata si indeplinesc functii de genul: inregistrare, conectare la PC, indicarea concentratiei, memorare date etc. si utilizate de institutii specializate iar cele fixe se folosesc pentru semnalizarea prezentei gazului in diverse incaperi. Cum am precizat Ulterior conectarii detectorului (casnic) la reteaua electrica , trebuie asteptat aproximativ 2-3 minute pentru a intra in stare normala de lucru . Este nevoie de acest timp pentru ca traductorul sa ajunga la o valoare constanta a rezistentei interne RG (rezistenta interna).

Desenul tehnic si poza traductorului se pot vedea in fiura 3 a, b si c.

Aparitia gazului modifica valoarea rezistentei RG, care este parte componenta a traductorului de gaz (ex. TGS 813). Sunt si traductoare mult mai performante care au timp de raspuns (fara) mai rapid,dimensiune mica iar consum electric mult inferior. Presupunand ca dedectorul de gaz este cuplat intr-o punte Windston, prin modificarea valorii lui RG,se schimba si tensiunea de pe punnte care amplificata semnalizeaza prezenta gazului.

O alta varianta este compararea compararea tensiunuu data de circuitul de detectie ca tensiunea data de circuitul de detectie sa fie comparata cu una de referinta, de catre un circuit comparator, iar diferenta ,amplificata actioneaza sistemul de protectie. In general tensiunile de alimentare ale detectorului sunt 5Vcc si 12 Vcc .

Schema de principiu a unui detector de gaz simplu este aratata in figura 7.

                                                                 Fig. 7

Detectorul de gaz poate actiona un electroventil, prin care oprerste circulatia gazuluii, figura 8.

         Fig. 8

Structura interna a unui senzor electronic de gaz:

Comentarii:

user-comment-thumb
Aveti idee cat "tiuie" detectorul dupa ce a sesizat miros de gaz ? Am deschis geamul, s-a aerisit dar a "tiuit" aproximativ 5 minute...si nu am mai avut rabdare si am scos detectorul din priza... Dupa ce dispare mirosul, cat timp mai "tiuie" ?
comentat de: sgv, 12-09-2011
user-comment-thumb
Probabil este ceva in neregula cu electrovalva...fara a fi conectat la electrovalva se declanseaza alarma ?
comentat de: sgv, 12-09-2011
user-comment-thumb
As dori si eu o informatie tot cu schema de conectare electrica pentru un detector de gaz de fabricatie italiana,marca Lineasicura by TECNOGAS,model gas detector cd98.Are instructiuni tehnice si doua variante de scheme electrice de conectare,una ptr.220Vca si cealalta ptr.12Vca,insa nu am putut sa identific care este cea ptr.220Vca,respectiv ptr.12Vca.Modelul pe care trebuie sa-l montez este cel ptr.220Vca.Daca m-ati putea ajuta in aceasta problema cu identificarea celor doua scheme?Va multumesc!
comentat de: lucianmc2001, 30-10-2009
user-comment-thumb
Am si eu nevoie de un sfat.Am cumparat un detector de gaz protect 3000 si se declanseaza fara a fi scapare de gaze.Precizez ca am mai schimbat un aparat in idea ca este defect,dar fara rost amandoua fac la fel declanseaza asa din senin.Poate declansa si din alte motive inafara de scapari de gaz metan?Va multumesc! redactor : formulati intrebarea pe siteul www.infoelectronica.ro la rubrica forum si trimitem raspuns.
comentat de: cnaurel, 24-02-2009

Adauga comentariul tau:

comentariile inaccesibile
spacer
spacer