editor thumb

Din Istoria Telecomunicatiilor (2)

autor:Infoelectronica copy:Infoelectronica sursa:Interna contact:infoelectronica@gmail.com
         

la numarul anterior

 Tot in anul 1876 (an in care a fost brevetata inventia telefonului) a avut loc prima convorbire telefonica, la 10 martie in orasul Boston (S.U.A.). Mesajul transmis a fost : ldquo;Watson come here, I want you!” (Watson vino incoace,am nevoie de tine!).

In 1880 au fost infiintate in S.U.A 60 000 de telefoane. Pentru a face legatura intre coasta de vest si cea de est a Americii a fost nevoie de 14 000 mile de cablu din cupru si 130 000 de stalpi.

In anul 1885 a fost adoptat regulamentul Telegrafic la conferinta de la Berlin, care prevedea articole referitoare la durata convorbirilor telefonice, taxele…etc. In S.U.A., Anglia, Franta, ulterior si alte tari au inceput sa realizeze linii telefonice.

Anul 1886 a fost cel in care sa realizat linia telefonica Paris-Bruxelles, ce reprezenta si prima linie telefonica intre doua tari vecine.

Unele informatii spun ca in Transilvania au fost realizate primele linii telefonice din Romania (1881-1882). Prima linie telefonica din Bucuresti a fost realizata in 1883 intre magazinul si tipografia “Sosec”, iar in anul urmator, intre Posta centrala si Ministerul de Interne.

In figura de jos se poate vedea reteaua telegtrafica existanta in Romania.

Mijloace de telegrafie fara fir existente in tara la data de 31 decembrie 1914

Telegrafia fara fir constituie un mod de transmitere a informatiei la distanta , aceasta forma de comunicare a avut consecinte puternice asupra societatii omenesti.

Faptul ca descarcarile electrice au aspectul unor oscilatii a fost remarcat de fizicianul american Jozeph Henry, inca din anul anul 1842.

Existenta undelor electromagnetice au fost descoperita de fizicianul scotian James Clerk Maxwell, fapt care a fost prezentat in lucrarea sa ’’Tratat de electricitate si magnetism’’ in 1873.

Primul fizician care a dovedit concret ca oscilatiile electromagnetice pot produce fenomene electrice la distanta, datorita undelor electromagnetice a fost germanul Heinrich Rudolf Hertz. El este considerat si parintele telegrafiei fara fir.

Odata cu dezvoltarea radiocomunicatiilor sau impus anumite criterii care prevedeau modul de conlucrare la nivel international. Aceasta a dat nastere primei conferinte internationale, la Berlin, in 1906, care a stabilit reguli internationale privind radiotelegrafia.

In anul 1925 la Paris, cand a avut loc conferinta administrativa mondiala, sau constituit doua comitete consultative, pentru telefonie si pentru telegrafie, care ulterior sau reunit in 1955 cu denumirea de Comitetul Consultativ International Telegrafic si Telefonic (C.C.I.T.T.).

Referitor la cablurile telefonice Uniunea internationala de telecomunicatii (U.I.T.) prezinta intr-o lucrare, cum ca  in 1927 situatia in Europa este :

  • 9600 km - Anglia;
  • 7400 km - Germania;
  • 1600 km - Elvetia;
  • 1500 km - Franta;

In S.U.A. sistemul telefonic prin retelele de cablu s-a facut mai rapid. Prima linie telefonica cu cablu transoceanic, sub Atlantic, intre Anglia si S.U.A. (TAT-1), intre localitatile Oban (Scotia) si Clarenville (Terra Nova), a fost pozat in 1956.

Comentarii:

user-comment-thumb
Sunt interesante si utile acest gen de articole si pentru cei tineri si pentru cei mai batrani.Este OK
comentat de: danachimescu, 03-10-2008

Adauga comentariul tau:

comentariile inaccesibile
spacer
spacer