editor thumb

ILUMINATUL ECONOMIC

autor:Infoelectronica copy:Infoelectronica sursa:interna contact:infoelectronica@gmail.com
         

Lampile compacte economice (CFL) sunt concepute pentru a se potrivi in corpurile de iluminat ce utilizeaza becurile traditionale cu incandescenta. Acestea sunt de patru ori mai eficiente decat cele cu incandescenta.Prin urmare, utilizarea lor poate reduce consumul de energie electrica si emisiile asociate de gaze cu efect de sera de la centralele electrice. Durata medie de functionare se poate aprecia la 10000 ore.

Utilizarea acestor surse de lumina este deosebit de practica in spatii unde se cere iluminat permanent sau indelungat (hoteluri,scoli,gradinite,birouri,bucatarie,restaurante,magazine,teatre). 

Comunitatea locuitorilor din Toronto au demarat un program de inlocuire a becurilor cu filament cu cele fluorescente. Vor fi inlocuite mai mult de 200000 de becuri cu incandescenta. Becurile fluorescente utilizand aproximativ un sfert din energia celor cu incandescenta. Fiecare bec salveaza 40$ din costurile de energie.

Un dezavantaj al becurilor fluorescente este cantitatea mica de mercur continuta în fiecare bulb, care ar putea reprezenta un pericol pentru mediu si sanatate. Cu toate acestea, utilizarea CFLs inseamna mai putina energie necesara, spre deosebire de becurile cu incandescente. Din moment ce carbunele este sursa principala de energie - care asigura in Romania 42,5 la suta din energia electrica, in SUA 54 la suta de energie electrica - eliberarea unor cantitati mari de mercur joaca si ele un rol.Ponderea carbunelui pentru realizarea productiei de energie electrica este foarte ridicata. In 2007 pentru producerea energiei, carbunele a fost utilizat in urmatorul procentaj: carbune superior 36 la suta, lignit 4 la suta. Lignitul si carbunele superior produc aproximativ 29 la suta din energia electrica a Uniunii Europene. Deci, in mediu este eliberat mai putin mercur prin folosirea becurilor fluorescente decat utilizand lampile cu incandescenta, chiar daca acetea (CFL) contin mercur. In Fig. 1 se poate vedea un grafic care ne arata cantitatea de mercur eliberata prin arderea combustibiilor (cantitatea de mercur emisa in atmosfera pe kW/h de electricitate).

                                          Fig.1

Un bec econom de 20 W presupunem ca poate emite aproximativ 8000 de ore, folosind 160 KWh. Un bec echivalent de 100 W cu filament poate emite aproximativ 2000 de ore, de patru ori mai putin. Deci vom avea nevoie de 800KWh pentru a egala.

Diferenta este de 640 Kwh care se pierd in cazul folosirii becului cu filament. Becul cu halogen pierde in atmosfera 2.7 mg de mercur iar cel cu incandescenta ar fi responsabil pentru 13.4 mg.

In Fig. 2 se poate vedea o comparatie intre mercurul degajat in atmosfera (in moduri diferite) de cele doua tipuri de becuri.
 

 

                                          Fig.2
Pentru iluminatul casnic se utilizeaza de obicei becuri cu imcandescenta ce au o putere cuprinsa intre 60 - 100 W. O intensitate luminoasa aproximativ egala este data de becurile economice cu putere intre 13 si 25 W.
 
Majoriatatea articolelor arata numai latura pozitiva a becurilor halogene, dar, sunt si alte pareri, in sensul ca aceasta forma de prezentare este urmarea unei frustrari datorata unor inconveniente cum ar fi intensitatea luminoasa slaba, ,lumina "rece", dimensiunea si uneori orele de functionare ce au fost mai putine.

Constructia lampii economice si schema electronica se pot vedea in figurile de mai jos

 

                                       Fig.3

                                          Fig.4

                                          Fig.5

  

                                         Fig.6

                                          Fig.7

   

Descrierea functionarii montajului electronic in articolul urmator. Tot in urmatorul articol vom arata rezultatul unor masuratori (imtensitate luminoasa; curent) facute pe anumite lampi.  

 

Comentarii:

Nu exista nici un comentariu la acest articol


Adauga comentariul tau:

comentariile inaccesibile
spacer
spacer