editor thumb

Istoria Recenta A Electronicii (2)

autor:Infoelectronica copy:Infoelectronica sursa:Interna contact:infoelectronica@gmail.com

la numarul anterior

 

In numarul anterior am prezentat evolutia circuitelor numerice mai precis a microprocesoarelor. O dezvoltare la fel de spectaculoasa au avut circuitele integrate liniare, traductoarele sistemele de afisare … etc. Un traductor de temperatura si umiditate (produs de SENSIRION), cu procesor incorporat are dimensiunea de ordinul milimetrilor.

Neputand merge cu prezentarea in paralel am ales circuitele numerice, acestea regasindu-se aproape in majoritatea echipamentelor electronice. In progresul rapid al electronicii rolul esential apartine densitatii de integrare, adica laturii de Electronica-Fizica. Nu se integreaza tubul electronic sau tranzistorul cu germaniu, dar putem considera ca baza tot poarta logica, nu in structura RTL sau DTL, ci realizata cu tranzistorul MOS (pana in anii ’80 , timp de 20 de ani, au fost la moda tranzistoarele bipolare).

Daca primele circuite integrate contineau 10-20 de componente, in prezent se pot integra de ordinul milioanelor. Acest fapt permite obtinerea de circuite prin proiectarea cu arii de porti logice sau matrici logice programabile. Evident ... circiutele integrate clasice si semiconductoarele de putere scazuta au devenit istorie...

Circuitele integrate cu aplicatii specifice ASIC (Aplication Specified Integrated Circuit) si memoriile sunt in prezent "componentele" electronice utilizate la realizarea montajelor electronice. Electronica a ajuns in perioada cand raportul dintre circuitelele numerice si cele analogice tinde spre infinit. Evident acelasi fenomen are loc si daca sunt luate in calcul semnalele.

Aceasta pe departe nu inseamna ca circuitele analogice pot fi practic eliminate. Ideea ar fi gresit inteleasa… Pentru a avea un sens prelucrarea semnalului numeric acesta trebuie sa ne spuna "ceva". Daca informatia ce urmeaza prelucrata vine dintr-un mediu exterior avem nevoie de o interfata.

Majoritatea semnalelor electrice care provin din mediu extern sunt de natura continua. In ultima instanta informatia reprezinta valori ale unor marimi fizice sau indicatori calculati prin intermediul acestora. Conversia semnalelor din forma analogica in numerica este problema convertoarelor analog-digitale. Aici (si aici) se regaseste rolul circuitelor integrate liniare.

Semnalul a carui conversie urmeaza facuta trebuie sa aiba un nivel corespunzator de tensiune. Aceasta implica circuite de amplificare sau atenuare. Atenuatoarele fiind relativ simple (se poate rezolva prin transformare), nu este obligatoriu sa necesite circuite integrate liniare. In schimb daca semnalul este de nivel scazut (semnale radio,traductoare de presuine..etc), are ordinul microvoltilor, amplificarea trebuie sa fie mare, liniara si cu un raport semnal - zgomot cat mai ridicat. Aici intervin amplificatoarele operationale, respectiv circuitele integrate liniare.

Electronistul stie acest lucru, precizarea vrea sa arate ca circuitele integrate liniare au viitor pe piata. 

Va fi prezentata si tehnologia de miniaturizare a circuitelor...ce sta la baza spectaculoasei dezvoltari a electronicii, adica numarul enorm (pentru actuala perioada..) de componente integrabile pe arie data.

Comentarii:

Nu exista nici un comentariu la acest articol


Adauga comentariul tau:

comentariile inaccesibile
spacer
spacer