editor thumb

Istoria Recenta a Electronicii (1)

autor:Infoelectronica copy:Infoelectronica sursa:Interna contact:infoelectronica@gmail.com
         

Lui Marcian Hoff i-a venit ideea sa sugereze functionarea unui circuit integrat pe baza programului memorat in el.

Configuratia era simpla dar memoria mai ridicata.

Aceasta extraordinara idee (la vremea respectiva), a dat nastere primului microprocesor.

A fost materializata de Frederico Faggin in cadrul firmei Intel, anul 1971.

Primul microprocesor de 4 biti si viteza de 6000 operatii/secunda avea sa se numeasca 4004.

In luna aprilie a aceluiasi an Intel si Texas Instruments scot microprocesorul 8008 pe 8 biti si viteza de 300 000 operatii/secunda. Microprocesorul 8080 pe 8 biti a fost lansat de firma INTEL in 1974. MOTOROLA (Chuck Peddle) lanseaza si ea, rapid, microprocesorul pe 8 biti 6800.

MOS Technologi (Chuck Peddle - mutat de la firma MOTOROLA) anunta in 1975 introducerea lui 6501 si 6052 la pretul care a spart piata, de 25 $/bucata.

Dupa infintarea firmei ZILOG (Federico Faggin) in anul 1976 apare si renumitul Z80.

In urma cu 25-30 ani tehnologia permitea electronistilor amatori sa realizeze aparate care sa concureze cele de pe piata (amplificatoare audio, statii radioemisie-receptie, orgi de lumini, mixere, sisteme de automatizare etc.). Nu era posibil de realizat decat prin tehnologie relativ avansata componente electronice. Era (si este), imposibil sa construiesti un, tranzistor, tiristor..., componente de acest gen se obtin in firme (fabrici) specifice (Romania inainte de 89 , .... : I.P.R.S.-Baneasa, Tehnoton Iasi, MICROELECTRONICA, Fabrica de Memorii Timisoara). Magazinele de specialitate ofereau posibilitatea achizitionarii acestora la un pret rezonabil.

Miniaturizarea ,prin aparitia circuitelor SMD (Service Mounted Device), a oprit posibilitatea interventiei in montajele electronice, reducand activitatea electronistului la masuratori, interpretarea fenomenelor ... eventual schimbarea de module sau componente simple.

Putem spune ca miniaturizarea a dus la "inghetare-a" activitatii ... progresul tehnologic s-a simtit puternic mai ales in electronica.

Microprocesoarele si circuitele programabile sunt la indemana electronistului ca simple componente care nici macar nu le poate diagnostica. Fiind cuprinse in module, inlocuirea acestora nu este simpla, devenind deseori ineficienta.

Apropiindu-ne in timp, modulele si circuitele de comanda devin si ele imposibil de reparat. In aceasta situatie, ce a mai ramas electronistului care nu lucreaza intr-o fabrica din S.U.A. sau Japonia, producatoare de componente, este programarea circuitelor de memorie.

Aparitia in anul 1980 (SUA), a programului guvernamental VHSIC, Very High Speed Integrate Circuit, (o consecinta a fost aparitia limbajului VHDL, Hardvare Description Language) a oferit o alta modalitate de lucru electronistului.

Programul este utilizat in modelarea sistemelor digitale.

Sistemele care pot fi modelate au o larga arie, de la portile logice la sistemele complexe digitale. VHDL a fost standardizat mai apoi de IEEE (Institut of Electrical and Electronic Enginers).

Iar daca intervin echipamente cu viteza mare de transmitere a informatiei (ex. radiocomunicatiilor), electronistul este un "aparat de diagnoza".

citeste mai departe

 

Comentarii:

user-comment-thumb
VHDL/Verolog sunt folosite la modelarea si sinteza de circuite digitale, nu numai la modelare, si este un limbaj de descriere hardware. (HDL hardware description language) nu un program. redactor : Multumim, am corectat eroarea.
comentat de: roadrunner, 01-09-2008
user-comment-thumb
Bine scris !.
comentat de: scormonel, 30-08-2008
user-comment-thumb
Interesant aceast prim articol referitor la istoria electronicii!Trebuie sa recunosc ca foarte multe aspecte imi erau necunoscute! Va felicit pentru initiativa!
comentat de: amiki2007, 30-08-2008

Adauga comentariul tau:

comentariile inaccesibile
spacer
spacer