editor thumb

Istoricul Retelelor de Calculatoare

autor:D. Davies D. Barber copy:Jhon Vilei & Sont sursa:externa contact:
         

Computer Networks - D. Davies D. Barber

National Physical Laboratory,
Tedding, United Kingdon,

 

Retele de Interconectarea Calculatoarelor

 

"1.1 Introducere

Dezvoltarea tehnologiei a cunoscut trei etape dominante.Prima dintre ele isi are radacinile in preistorie si este legata de descoperirea si producerea de noi materiale. A doua consta in gasirea de noi surse de energie.A treia  este  reprezentata  de inventarea metode noi pentru manipularea informatiei. Toate aceste trei teme se regasesc in tehnologia moderna, in prezent cea de a treia dintre ele - tehnologia informatiei - cunoscand o dezvoltare rapida.

..........................................................................................................

1.4. Tehnologia comunicatiilor

Intr-un sens, telecomunicatiile au aparut odata cu cea mai veche si remarcabila dintre realizarile omului, si anume crearea limbilor naturale.

De abia acum, cand incercam sa le imitam structura intr-un calculator, incepem sa intelegem complexitatea acestor limbi,dar, in forme simplificate, structurile pe care le incorporeza au devenit parte a limbajelor artificiale care stau la baza folosirii calculatoarelor. Comunicarea prin sunete are un domeniu limitat,care s-a extins pan la limitele sale prin tobe, trompete de razboi si limba fluierata utilizata de Silbo. Retelele telefonice si telegrafice reprezinta punctele finale ale dezvoltarii comunicatiei om-om, care a inceput prin vorbire si scris.

........................................................................................................

1.6. Retele de calculatoare si comunicatii intre oameni

Aceasta carte se ocupa pe larg cu problemele schimbului de informatie intre calculatoare.

Gandind la aceste probleme, exista tendinta de a face analogii cu modul in care oamenii comunica intre ei. Acest fapt poate fi deosebit de valoros in stabilirea tipului de factori ce pot aparea ca importanti in interactiunea intre sisteme complexe; dar aceasta nu inseamna ca este de dorit sa se obtina rezultate de forma unor grupuri de calculatoare care se comporta ca si cand ar fi fost un grup de oameni. De fapt, este probabil ca se va mai trece mult timp pana ce se va ajunge ca masinile sa simuleze inteligenta umana intr-un mod cat de cat folositor, de aceea putem considera un grup de oameni care comunica ca o situatie limita pentru evaluarea sistemului cu calculatorul. Ceea ce este dificil de realizat cu un astfel de grup este cu atat mai dificil de realizat cu calculatoarele.
O analiza sumara arata ca sint rare situatiile in care mai mult de doi oameni pot fi uniti simultan prin legaturi de comunicatii, cu intentia de a-i face sa interactioneze. Probabil ca in parte aceasta stare de lucruri se datoreaza lipsei de facilitati pentru realizarea unor astfel de conexiuni; dar problema majora ramane cea a coordonarii interactiunii, adica de a decide cine vorbeste si cand vorbeste.
Daca grupul de persoane se afla in aceeasi incapere, se pot utiliza atat metode de comunicare aduditive, cat si vizuale; dar, chiar si asa, protocoalele care guverneaza multiplele interactiuni nu sunt prea bine stabilite. Grupuri de cunoscuti, formate din cativa oameni, pot lucra impreuna, dar, cand numarul acestora creste, este nevoie de un presedinte, iar progresele in discutii pot fi destul de lente. Este interesant de vazut daca conferintele prin televiziune vor constitui un real succes sau daca alte metode de comunicare, mai subtile, ca de exemplu expresia fetei – posibile numai prin contact direct – se dovedesc a fi mai importante decat se considera in prezent."

continuare in numarul urmator
 

Comentarii:

Nu exista nici un comentariu la acest articol


Adauga comentariul tau:

comentariile inaccesibile
spacer
spacer