editor thumb

Osciloscoape color cu touch-screen METRIX

autor:Ing. Gabriel Ghioca - Director Tehnic copy:ARC Brasov S.R.L. sursa:Externa contact:gabriel.ghioca@arc.ro
       

osciloscoape digitale color De putin timp piata romaneasca de instrumentatie s-a imbogatit cu o noua serie de produse. Protagonistul acestor lansari succesive, dupa ani de cercetari in domeniu, este producatorul francez METRIX, divizie a concernului CHAUVIN ARNOUX. Daca in presa scrisa de specialitate va prezentam seria de echipamente MTX care au revolutionat prin aspect si performante piata de aparatura de masura, in acest numar al revistei va supunem atentiei seria de osciloscoape digitale color OX 6000, care prezinta, de asemenea, caracteristici inedite in domeniul instrumentatiei.

Dupa cum releva si imaginile, noile OX 6000 sunt realizate pe platforma seriei OX 7000, care au un succes imens fiind cele mai performante osciloscoape portabile de pe piata. Prin faptul ca intr-un singur instrument sunt combinate 4 functii complementare (osciloscop, analizor de spectru – FFt multimetru si inregistrator pe termen lung), seria OX 6000 acopera un spectru larg de aplicatii – de la cele de laborator la cele din teren (au numai 1.2 Kg!), de la diagnoza la analiza.

osciloscoape digitale color

Iata principalele facilitati oferite de aceste instrumente, unele din acestea fiind noutati absolute in materie:

  • rata de esantionare de 1 GS/s pentru secventa simpla (semnal real), respectiv 50 GS/s pentru semnal repetitiv
  • rezolutie verticala foarte buna, de 10 biti, avand un convertor de 4 ori mai rapid decat osciloscoapele din aceasta clasa care au de regula rezolutia de 8 biti
  • 2 canale, banda de frecventa 60, 150 sau 200 MHz
  • captura “glitch”-uri de pana la 2 ns
  • afisare pana la 4 forme de unda pe ecran + 4 referinte
  • afisaj digital color cu “touch-screen” (operare direct pe ecran), iluminat cu contrast reglabil si unghi optim de vizualizare a ecranului - vizibilitatea redusa reclamata de tehnicieni la osciloscoapele digitale nu mai reprezinta o problema in acest caz; rezolutia foarte buna este asigurata de zona vasta de afisare a formelor de unda (110 x 75 mm) in mod “FULL SCREEN”
  • ofera si posibilitatea de operare clasica prin cele 28 de butoane si taste pentru comenzi directe
  • interfata prietenoasa cu utilizatorul, tip Windows cu meniuri, obiecte grafice si help-uri online
  • osciloscoape digitale color
  • forma ergonomica inedita, carcasa instrumentului dispune in partea posterioara de un locas generos unde pot fi depozitate accesoriile
  • osciloscoape digitale color
  • multimetru de precizie / inregistrator pe termen lung separat (izolat) fata de canalul (sau canalele) de osciloscop, astfel ca operatorul poate beneficia de oricare din cele 4 functii sau combinatii ale acestora operand pe 2 canale independente
  • analiza spectrala FFT (Transformata Fourier Rapida) in timp real si functii matematice cu calcule complexe
  • un set complet de interfete de comunicatie: interfete seriale RS-232 si USB (prin adaptor) – pentru comunicatie cu calculatorul sau conectare directa la imprimanta (permite imprimare direct din meniul aparatului, interfata Ethernet – pentru comunicatie in retea de calculatoare si conexiune prin internet la un server WEB (fara un software special, doar utilizand un applet); interfata Ethernet permite si conectarea directa la calculator sau la imprimanta de retea, viteza de transfer fiind de 10 Mbit/s

O facilitate inedita pentru aceasta clasa de osciloscoape este modul grafic “WINZOOM” care permite marirea unei ferestre selectate cu mouse-ul sau stick-ul touch-screen:

osciloscoape digitale color osciloscoape digitale color

Fiind osciloscoape care utilizeaza tehnologie digitala, nu puteau lipsi masuratorile automate din facilitatile lor de baza, 19 parametri fiind posibil de selectat si afisat automat:

osciloscoape digitale colorosciloscoape digitale color

In figura de mai jos este prezentat modul cum masuratorile automate sunt realizate prin plasarea cursoarelor pe forma de unda:

osciloscoape digitale color

Se pot fce combinatii intre cursoarele verticale si orizontale pe aceeasi forma de unda:

osciloscoape digitale colorosciloscoape digitale color

In mod osciloscop functiile matematice (1, 2, 3 si 4) pot fi utilizate pentru a defini o expresie matematica pentru fiecare forma de unda si afisarea nivelului in unitatea de masura originala (spre exemplu W pentru putere electrica activa). Afisarea in timp real ramane valabila pentru toate cele 4 forme de unda editate sau calculate cu toate masuratorile automate aferente. Aditional la functiile matematice standard (+, -, x, /) sunt disponibile si operatori complecsi, cum ar fi sin, cos exponent logaritm, radical etc.

osciloscoape digitale colorosciloscoape digitale color

Analiza spectrala in timp real (FFT) permite o reprezentare discreta a semnalului in frecventa in functie de timp. Aceasta functie este foarte importanta in aplicatiile care reclama analiza calitatii semnalului, cum ar fi: identificare armonici si distorsiuni pe un semnal, analiza raspunsului unui impuls cautarea surselor de zgomot in circuitele logice etc.

osciloscoape digitale colorosciloscoape digitale color

Osciloscoapele din seria OX 6000 ofera un sistem de triggere avansate (logic, puls). Astfel reconstituirea reala a trenurilor de impulsuri si a eventualelor neregularitati ce pot aparea devine mult mai usoara cu declansarea pe palier.

osciloscoape digitale colorosciloscoape digitale color

Modul de triggerare “delay” permite observarea oricarui eveniment cu rezolutie maxima, chiar daca acesta s-a produs mult mai tarziu fata de declansarea actuala. Modul “counting” face posibila contorizarea evenimentelor de dinaintea declansarii, acest lucru fiind util la verificarea continutului “frame”-urilor digitale, spre exemplu. De asemenea, se poate face sincronizarea cu un semnal TV:

osciloscoape digitale colorosciloscoape digitale color

La achizitia semnalului se poate opta pentru activarea unuia din cele 3 filtre disponibile (15MHz / 1.5MHz / 5KHz). Aceasta face posibila adaptarea instrumentului la diverse aplicatii din domenii ca: electro-energetica, electrotehnica, industria automotiva, medicina, masuratori marimi fizice etc.

In conditiile in care internetul este tot mai prezent in viata noastra, interfata Ethernet isi dovedeste din plin utilitatea pentru un osciloscop din aceasta clasa. Comunicarea cu un server FTP spre exemplu face posibil transferul de fisiere fara a incarca memoria instrumentului. Puteti sa transmiteti de la instrument fisiere spre listare la mii de kilometri distanta catre o imprimanta de retea doar tastand adresa de IP a imprimantei respective. In concluzie, tehnologia moderna este din plin reprezentata in aceste instrumente.

Comentarii:

user-comment-thumb
"Scormonel", si aici dau de tine?! Pai, mai baiatule, tu nu vezi ca aparatul ala are si butoane?! Daca nu vrei sa utilizezi ecranul sensibil la atingere pentru ca esti murdar pe maini (sau poate mai retrograd sau poate prea... puternic), foloseste clasicele butoane! Vad ca esti expert si la preturi, stii exact cat costa acest osciloscop? Vezi la distribuitor, ca are o promotie pe site, iar pretul este de te strici de ras. Nici chinezismele nu ajung la asemenea pret! Prima data am crezut ca e o greseala, dar mi-a fost confirmat pretul. Sau poate tu vrei sa iei chinezisme... Sau rusisme, cu butoane mari si late (spalabile), ca sa poti sa apesi puternic...
comentat de: Fernando, 16-01-2010
user-comment-thumb
Ce rost are acest "touch-screen" nu am inteles. Cand lucrez sunt murdar pe maini. Sa pun mizerie si sa zgarii un ecran ce costa o roaba de bani mi se pare un lucru pervers. Sa nu mai vorbim de faptul ca daca din greseala apas puternic, adio lcd. Ce nu au material pentru butoane ?. Si la pretul asta nu cred ca se inghesuie cineva............
comentat de: scormonel, 15-10-2009
user-comment-thumb
Cîţi euro? redactor : vezi distribuitor (ArcBrasov)
comentat de: danpc, 27-12-2008

Adauga comentariul tau:

comentariile inaccesibile
spacer
spacer