editor thumb

Semnale si Perturbatii (1)

autor:Prof. univ. dr. ing. Garlasu Stefan copy:Garlasu Stefan sursa:Externa contact:-
         

FUNCTIA SEMNAL

La un sistem fizic in evolutie se evidentiaza cel putin un parametru principal care exprima caracterul specific al sistemului. Prezenta acestui parametru principal este invederata prin mesajul pe care sistemul in evolutie il transmite in exteriorul sau.Aceasta se realizeaza prinintermediul unui dispozitiv sensibil numit sesizor, urmat de un convertizor care trensforma in mod convenabil informatiile captate de sesizor. Se obtine astfel un semnal care, printr-un canal de transmisiune este condus la receptor, dupa care se procedeaza la exploatarea datelor obtinute despre evolutia sistemului.

Prelucrarea semnalului se efectueaza la nivelul receptorului si are drept scop regasirea semnalului util. Prin indepartarea perturbatiilor si zgomotelor care i s-au suprapus. Semnalul obtinut de la sistemul examinat este o functie de timp, intrucat evolutia procesului se desfasoara in timp.

Trebuie mentionat ca perturbatiile si zgomotele sint de asemenea fenomene care se desfasoara in timp ca si semnalele utile, intre semnalele utile si perturbatii nefiind o deosebire de esenta, ci doar una de ordin subiectiv privita din punct de vedere al omului.

Spre deosebire de semnalele utile, perturbatiile sint caracterizate prin aspectul lor nedorit
De aceea, in sfera notiunii de semnal se includ atat semnalele utile cat si perturbatiile, evolutia lor in decursul timpului fiind descrisa de functia semnal f(t). Exista cazuri in care functia semnal se poate exprima in functie de o variabila independenta diferita de timp.Aceste situatii nu modifica in principiu procedura de prelucrare a datelor, datorita prezentei altei variabile decat timpul.  

citeste mai departe

Comentarii:

Nu exista nici un comentariu la acest articol


Adauga comentariul tau:

comentariile inaccesibile
spacer
spacer