editor thumb

Studenti

autor:Silvia Balta copy: sursa:interna contact:

 

De ce domeniu electric ... si de ce facultate de electronica ?

In clasa a 11-a, cand trebuia sa ne gandim la continuarea drumului nostru in viata, eram usor indecisa la facultatea la care vroiam sa ma duc. Imi placeau stiintele exacte, mai mult matematica, si ma interesa o facultate care sa nu presupuna admitere doar cu examen la matematica sau doar cu examen la fizica. Admiterea la facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei s-a bazat atat pe examen la matematica cat si pe examen la fizica. Impulsul de a da la aceasta facultate mi-a fost dat si de doamna profesoara de fizica din clasa a 11-a, Bafani, care m-a incurajat si mi-a oferit si argumente plauzibile ce m-au determinat sa dau aici. Nu prea stiam despre ce e vorba si ce presupunea urmarea cursurilor acestei facultati, insa stiam sigur ca nu vroiam sa dau admitere la o facultate cu profil uman. Dupa ce m-am interesat despre modul de desfasurare al examenului de adimtere si am mai vorbit cu alti colegi de varsta mea care doreau sa dea tot aici si cu colegi mai mari, care erau deja studenti, m-am decis, in ideea de a ma specializa in viitor pe telecomunicatii.
 


De ce telecomunicatii si nu electronica aplicata  ?

La aceasta facultate, dupa primele 5 semestre (conform noului sistem de invataman universitar) fiecare student care dupa admitere a optat pentru Electronica, are posibilitatea sa aleaga una din specializarile TST (Tehnologii si sisteme de telecomunicatii), RST (Retele si software de telecomunicatii), ELA (Electronica aplicata) sau MON (Microelectronica, optoelectronica si nanotehnologie). Eu mi-am ales TST si pentru ca pe ideea aceasta am mers de la inceput, dar si pentru ca, dupa ce m-am interesat despre fiecare sectie in parte, am realizat ca aceasta mi se potriveste mai bine decat celelalte. In ceea ce priveste domeniul electronicii aplicate, din cate am inteles si de la colegi de-ai mei, dar si de la unii profesori, acest domeniu este la inceput in Romania si nu este prea bine dezvoltat. De asemenea am inteles ca presupune si ceva mai multa programare decat celelalte sectii, iar acest lucru nu prea m-a incantat.
 

Vei termina cu facultatea, ai o tinta ?

Sper sa termin facultatea cu bine. Intr-adevar ca sunt unele momente mai dificile in care ma simt indecisa si nehotarata, dar nu imi pare rau ca am dat la aceasta facultate. Ca perspectiva de viitor, am de gand sa urmez si cursurile de master, dar si sa imi caut un loc de munca intr-o companie in care sa ma pot dezvolta cat mai bine din punct de vedere profesional.
 

Ai oferte de la firme de profil ?

Oferte de munca sunt, deocamdata. Sper sa fie si atunci cand o sa ma decid sa ma angajez.
 

Ce sanse crezi ca vei avea daca ramai in tara ?

In tara lucrurile sunt nesigure de cativa ani incoace, in multe directii. Profesional cred ca in domeniul inginieriei inca se mai cauta oamenii. Nu stiu ce sa zic, nu vrea sa ma pronunt deocamdata pentru ceva nesigur.
 


Esti in an terminal ai trecut prin multe cursuri, sesiuni,examene ... ce ai simtit ca lispseste facultatii ?

Comunicarea. La facultatea noastra comunicarea cu unii profesori e destul de dificila; inca sunt profesori care au intotdeauna dreptate, indiferent de parerea studentului. Un alt neajuns este matereia invechita la unele materii; desi sunt si ei constienti de acest lucru, totusi merg pe acelasi format.  
 

Aparatele de masura si control le consideri performante  ?

Aparatele de masura si control au inceput sa fie inlocuite cu unele noi. Eu, cel putin, la majoritatea laboratoarelor am prins aparate noi. Mai sunt si sali unde aparatura este destul de veche, dar se pare ca se poate invata si asa.  


Lucrati deja cu firme ca SIEMENS, ALCATEL ... ?

Nu lucrez cu nicio firma deocamdata.


Ai colegi radioamatori ?  ce cluburi sunt in facultate ?

Am colegi pasionati de diverse domenii tehnice. La facultatea de electronica sunt cateva cluburi precum clubul de microcontrolere, Microclub, si clubul de Robotica (pe aceastea le conosc eu).


Cati studenti lucreaza acasa la programarea unui PIC, automate programabile sau un aplificator de inalta fidelitate ?

Cunosc multi studenti care isi programeaza acasa microcontrolerele. Pe grupul Microclub sunt frecvente intrebarile de genul cum sa programeze un pic, automate sau amplificatoare. Majoritatea celor ce isi programeaza "jucariile" acasa sunt baieti.


Utilizezi frecvent softuri ca PSpice sau WEB ? ce softuri mai folositi ? ai utilizat MATLAB (pentru calcule la inalta frecventa) ?

PSpice si Matlab le-am folosit pana acum doar la facultate, cand am avut nevoiel; cel mai frecvent am folosit Matlabul, m-am imprietenit usor cu acest program. Am mai folosit si AnsoftDesigner, Orcad, C++, Visual C...


Ce sursa de informatii folosesti mai des si cat de eficienta este ? aproximativ cat la suta reprezinta internetul din sursele tale de informatie ?

Cel mai des folosesc internetul ca sursa de informatie si in cele mai multe cazuri se dovedeste a fi o sursa eficienta; dar ca sa ma asigur ca un lucru iese bine, prefer sa sun un coleg care imi poate oferi explicatii nu numai din teorie, dar si din practica.

Comentarii:

Nu exista nici un comentariu la acest articol


Adauga comentariul tau:

comentariile inaccesibile
spacer
spacer